– en side for spesielt interesserte

Sjeldne opptak fra 70-tallets visekultur

Vi hadde forskjellige varianter av Mosjøen Visegruppe tidlig på 70-tallet. Besetningen kunne variere, og jeg tror navnet også kunne være forskjellig. På slutten var gruppa mer et prosjekt foran hver Tråilltamp-festival.

 

På denne tiden drev vi ofte en del ”jamming” hjemme hos meg, og dette tok vi opp på mitt monstrum av en Tandberg 3300X spolebåndopptaker (med ”Cross-field” opptaksteknologi!). Slike får du knapt i dagens digitale supermarked, men PCen kan heldigvis håndtere analoge signaler også. Noen få opptak av Mosjøen Visegruppe eksisterer også på mine gamle Philips LP18 (18 cm) spolebånd, tatt opp i stereo og greier.

 

En stund siden fikk jeg den idé å digitalisere de historiske opptakene og derigjennom bringe dem ut i det nye årtusenets medium – internett, fra spolebånd til mp3-format. Først og fremst for spesielt interesserte, tidligere medlemmer, men det kan også tjene som et eksempel fra visekulturen på 70-tallet.

 

Så jeg gravde fram min gamle 3300x, blåste støv av den, kortet litt ned på den slakke drivreima (den holdt forresten ikke lenge), koblet klenodiet til PC’en og spolte fram gamle opptak. Dessverre har jeg bare opptak fra to besetninger av gruppa, det kan hende jeg finner noe mer (det tar tid å spole!). Wav-filene er konvertert til mp3, og jeg har lagt dem ut under, men jeg bare må komme med noen kommentarer som har kommet til i en blanding av mimring og kritisk tilbakeblikk.

Generelt:

Jo da, vi hadde en politisk plattform, selvfølgelig på venstresida. Materialet var mest hentet fra andre, men noe ble også ”laga sjøl”. Vi satt liksom litt imellom nordnorsk ”sjarken-heng-på-hjell” visetradisjon og annen norsk 70-tallstradisjon, men hentet litt her og der i fra. Heldigvis var det lite av ”AKP-skjemaet” på fem vers:

1. vers: Problemet (med ungdom, kriminalitet/narkotika, trengte et ungdomshus)

2. vers: Årsaken: (kommunestyret kutta ut tilbud til ungdom - kan du koble det til kapitalen er det fint)

3. vers: Vi samla oss og protesterte

4. vers: Vi vant (fordi vi samla oss)

5. vers: Moral (gå sammen og krev din rett – Det nytter!)

Noen av oss var mer politisk orientert enn andre (”bare vi får spelt litt er det greit!”), og sånn var det sikkert med mange andre visegrupper på den tiden.

Opptak ”typisk visegruppe”

Dato for opptaket er ukjent (72 eller 73?), besetningen er jeg temmelig sikker på er følgende::

Jorunn Pedersen (sang)

Roar Nygård (sang, gitar)

Dag Rune Gjellesvik (sang?, mandolin, fiolin, kontrabass på ”Hvis noen...”)

Kjell Olav Skaret (sang, kontrabass)

Kjetil Stien (gitar)

Bjørn Johnsen (fløyte)

 

Arbeidslaget hans Johannes Johansen (Vømmøl-planking)

Geordie (Tradisjonell engelsk - Joan Baez har en versjon)

Bånsull (også Vømmøl-låt)

Kvinnefrontvisa Sterk og fin sang av Jorunn her! Ellers en skikkelig hederlig versjon, spør du meg!

Money’s all gone (En reel? Stiens spesial – tillagt min fele med en noe langdryg accelerando)

Hvis noen har løsst (Fin tradisjonell vise med ”rett” politisk tone)

Opptak ”Nordnorsk visegruppe- urban profil”

Jeg tror årstallet er -75 eller -76 – tatt opp på festlokalet på Kippermoen. Typisk prosjekt-gruppe (den nest siste), vi skulle delta på Tråilltamp-festivalen, og la opp et program til dette. Visstnok het vi "Go'-veret", i følge en kilde. På dette tidspunkt var det et poeng at vi ville skille oss klart fra ”sjark/hjell”-folka og bringe viser fra et nordnorsk industristed (ikke alle i Nord-Norge lever av fiske eller trues med fraflytting).  Besetningen var:

Roar Nygård (sang, gitar)

Bente Ånes (sang)

Kjetil Stien (gitar)

Torstein Bakken (bass)

Morten Mortensen (fløyte, congas, sang)

Dag Rune Gjellesvik (mandolin, fiolin, sang)

Det hører med til historien at vi fikk låne Kjell Jacobsens WV 1200 (29 hk da den var ny i ’62 eller deromkring), som søkklastet med folk og instrumenter greide transporten til Hamarøya. Selv om vindpresset (tenk det!) førte til at vi måtte bardunere instrumentlasten på taket med stag framover allerede før Baågneset.

Helgeland Arbeiderblad har publisert bilde av dette ensemblets opptreden på Tråilltampen visefestival under "Gamle bilder iMidten"

 

Fra venstre: Torstein Bakken, Kjetil Stien, Dag Rune Gjellesvik, Bente Ånes, Roar Nygård og Morten Mortensen.

 

Miljøvernpris til verket. Tekst og melodi er av Arnt Johansen, Sandnessjøen (jeg har flere gode opptak av ham!). Visa ble laget som reaksjon på at MOSAL fikk miljøvernpris for lite utslipp til omgivelsene - mens innemiljøet i hallene var elendig.

Gå ut, sjå deg rundt. Tekst og melodi Roar Nygård. Yess! ”Vi må bekjæmp di, kammerater, mæ beinharde midlæ”. Ingen tvil om Roars politiske signatur her. Men heldigvis ikke reint AKP-skjema. Fin låt, om enn ikke helt finpusset i alle tekstlinjer.

Vi stod der ute om kvelden. (Tekst: vokalisten jeg ikke husker navnet på, melodi (sammen med?) Torstein Bakken) Jajaja. Fin melodi, fin framføring, selv om teksten kanskje ikke holder helt i dag?

Sjekkekveld på Tippen Intim. (Torstein Bakken/Morten Mortensen). Artig blues-rock som dras ut litt – legg merke til sekst’en på slutten av koret! Strofen ”passer skremmende for oss” husker jeg ble diskutert – sikkert ikke uten grunn. Vise? Vel, musikalsk sett ønsket vi å kjøre litt lengre enn Jack Berntsen.

 

iMidten.no har også et bilde fra en seinere besetning i 1977, gjengitt under. Det var den siste opptredenen av visegruppa. Jeg har ikke opptak av denne besetningen (så langt jeg vet!)

Fra venstre: Asle Kvanndal (bass), Dag Rune Gjellesvik (mandolin), Bente Ånes, (sang), Knut Utnes (sang, gitar), Ståle Kleivhaug (gitar) og Torstein Bakken (gitar)

 

Dersom noen husker bedre enn jeg: Send meg en

 

De som vil ta en tur innom den egentlige hjemmesiden min kan klikke her